Chancery House

With its striking Flemish Gothic style architecture and city-centre location, Chancery House has been a landmark building in Liverpool for over 100 years.

Skip

Chancery House

Chancery House

Interior Designer

Falconer Chester Hall

Fittings Supplied

Bespoke Chandeliers

The designers from Falconer Chester Hall took a sensitive and sympathetic approach to the refurbishment. Many original features have been enhanced to form a complementary backdrop to the modern high specification finishes installed throughout the new development. Requiring some eye-catching bespoke lighting for the entrance and lobby area, Falconer Chester Hall approached Northern Lights with a brief to develop a group of geometric sculptural bespoke chandeliers.

2017

With its striking Flemish Gothic style architecture and city-centre location, Chancery House has been a landmark building in Liverpool for over 100 years. Originally built as a seaman’s refuge in the late 19th century, it has recently been converted to a residential and retail complex.

Chancery House

Northern Lights explored several options, taking into consideration the Falconer Chester Hall design intent, technical and production feasibility as well as the budget requirement. The final bespoke lighting installation featured three-dimensional laser-cut panels lacquered with a naturally weathered finish.

The bespoke chandeliers measure more than four metres wide, with the largest bespoke chandelier comprising of five panels. The smaller custom chandeliers above the staircase are 1.5 metres wide with two panels. The linear geometric patterns have a modern post-industrial aesthetic while the rusted finish is a nod to the unique maritime heritage of the building.

The panels were carefully arranged in tiered levels, hanging from the high ceiling, thus helping create a dramatic sculptural presence in the large lobby. LED lamps were strategically placed in-between the panels with the wiring discretely concealed in the metalwork. In addition to this, LED lighting was placed in the coffer to help highlight the unique finish and cast shadows across the bespoke chandelier.

Since the completion of the refurbishment, Chancery House has become one of the most sought after addresses in Liverpool. The custom chandeliers offer a bold and welcoming statement to residents and visitors in the lobby while reminding all of the proud history and rich heritage of this unique building.

Chancery HouseChancery House
  • Chancery House
  • Chancery House
  • Chancery House

Would you like more information?
Please enter your email below.

© Northern Lights 2020. All rights reserved.