Chancery House

Interior Designer

Falconer Chester Hall

Light fittings supplied

Geometric panel chandeliers

With its striking Flemish Gothic style architecture and city centre location, Chancery House has been a landmark building in Liverpool for over 100 years. Originally built as a seaman’s refuge in the late 19th century, it has recently been converted to a residential and retail complex.

The designers from Falconer Chester Hall took a sensitive and sympathetic approach to the refurbishment. Many original features have been enhanced to form a complementary backdrop to the modern high specification finishes installed throughout the new development. Requiring some eye-catching features for the entrance and lobby area, the designers approached Northern Lights with a brief to develop a group of geometric sculptural chandeliers.

We explored several options, taking into consideration the design intent, technical and production feasibility as well as the budget requirement. The final installation featured three dimensional laser-cut panels lacquered with a naturally weathered finish.

Measuring more than 4 metres wide, the largest chandelier comprises five panels. The smaller ones above the staircase are 1.5 metres wide with two panels. The sleek linear patterns have a modern post-industrial aesthetic whilst the rusted finish highlights the unique maritime heritage of the building.

The panels were carefully arranged in tiered levels, hanging from the high ceiling thus creating a dramatic sculptural presence. LED lamps were strategically placed in-between the panels with the wiring concealed in the metalwork. 

Since the completion of the refurbishment, Chancery House has become one of the most sought after addresses in Liverpool. Welcoming both residents and visitors in the lobby, the chandeliers create not only an enduring first impression but also instantly remind any visitors of the proud history and rich heritage of this unique building.

Photography: Stewart Jones